RSS

Gáz van Fiúk? De nem kicsi!!!

írta: Roswell ; 2009.01.09. 14:04

Ugyan ez a bejegyzés nem kapcsolódik közvetlenül a földönkívüliekhez, de közvetetten igen.
Ha azt nézem, hogy ők már sokkal fejlettebbek, mint Mi begyepesedett agyú emberiség. És már miért ne lennének előrébb, bizonyára a távoli múltjukban ők is átestek az energiahordozó válságon és sikeresen tudtak váltani. Mert most a föld fosszilis energiahordozóinak utolsó cseppjeit használja, és nem nagyon törődünk vele. Bár szólnak híradások, hogy kevés, meg elzárjuk a gázt, megnyitjuk a gázt. Egyes országok gazdasági fegyverként használják, s fenyegetőznek vele. És jön a pánik, meg a kunyerálás másik országtól, közben a lakosságot nyugtatják, hogy van még, csak használják nyugodtan, nem lesz semmi gond. Pedig már pár éve gond van, és nem is kicsi.
Arról nem is beszélve, hogy még mindig nagyon szennyezzük a környezetünk, bár az átlagember miért foglalkozzon vele, mikor ez neki így jó, meg hát valljuk be: kényelmes és a saját kis gondjaival van elfoglalva. S miért? A válasz egyszerű: el van vele hitetve (semmi gond)!!! Fogyasztói társadalomban élünk, és ha feleszmélne a megvezetett nép, akkor a felső tízezernek felkopna az álla.
De csak nézzük a mostani helyzetet: Oroszok elzárják a gázt, mert az ukránok nem fizetnek és megcsapolják az átmenő vezetékeket./Hát szegények nem akarnak megfagyni!/ Mivel el van zárva vagy csökkentve az átmenő gáz mennyisége, Európa népei nem, vagy korlátozott mennyiségben jutnak a fogyasztási mennyiséghez. Persze vannak tartalékok, aminek a telephelyeit súlyos milliárdokért csinálták /biztos valaki ezzel is jól járt/. De mit is hallunk a hírműsorokban, itt és itt áttértek olajra, egyes régiókban szünetet rendeltek el, hogy ezzel is spóroljanak, a nagyfogyasztókat korlátozzák. A híradások másik felében; meg semmi baj nincsen, van tartalékunk. Aztán váltanak más jellegű hírekre, utána megint kezdik a paráztatás. Kételyek között tartják a népet /mert ha nem tudja az ember mi van, akkor mindent bevesz/. És senki nem gondol arra, és nem gondolkozik el azon, hogy ha nincsen annyi gáz, akkor szerezzünk energiát máshonnan, vagyis miért ne termelhetnénk. Na igen itt jön a következő kérdés, de hát hogy stb. Még jó hogy fejlett kommunikációs társadalomban élünk!!! Vagy csak megvezetett kommunikációs társadalomban? Ha az emberek tisztában lennének azzal a számtalan lehetőséggel, amit a megújuló és alternatív energiaforrásokból ki lehet hozni… még az olyan kis országban is, mint amilyen a miénk.

De kezdjük a népszerűbb megújuló- alternatív energia megoldásokkal:
- Szélerőművek:
Itt mindenki először az oszlopos - horizontális, szélkerekekre gondol. És rögtön jön rá a válasz, hogy milyen drágák, s Magyarországon nem kifizetődő az üzemeltetése. Hát igen, de ezeket olyanok mondják, akiknek nincsen érdekükben a megújuló energiák bevezetése. Persze részben egyetértek velük abba, hogy drága és az országunk egyes részein nem alkalmazható. S abban is van némi igazság, hogy a beindításához energia kell. De arról nem beszél senki, hogy vannak olyan szélkerekek, amelyeknek az előállítási költsége fele a horizontálisnak, és nem kell plusz energia az indításhoz, arról nem is beszélve, hogy nem érzékenyek annyira a szélirányra és szélsebességre. S ezek Magyarország átlagos széljárása alatt is gazdaságosan üzemeltethetőek lennének.
- Napkollektorok, naperőművek:
A helyzet hasonló, mint a szélenergiánál, azaz a köztudatba az van beültetve, hogy nem hatékony (főleg hazánkban), drága. Hát itt sem teljesen ez a helyzet. A technológia fejlődésével egyre hatékonyabb és olcsóbb a kivitelezése. Ha valaki csak felületesen néz szét az interneten, valójában a drága forgalmazókat fogja megtalálni, bár ha a támogatások és az EU-s pályázatokat nézzük, a kivitelezés árát akár 30%-ra is le tudjuk csökkenteni. Persze ez él a szélkerekek esetében is. Tudni kell azt is, hogy ideális esetben többlet energiát termelnek, amit ha nem tárolunk, a helyi szolgáltatónak kötelessége átvenni, így a befektetési tőke ezúton is megtérül. De nézzük tovább a kifogásokat, a földrajzi helyzetünk a következő. Őszintén szólva nem nagyon értek azokkal egyet, aki azt állítják, nincs itt annyi napfény és meleg, ami miatt kifizetődő lenne. A legújabb napkollektorok már 5-6 fokos hőmérsékleten is képesek energiát termelni. Európa első zöld városa Svédországban van, amely nem a meleg és hosszú napsütéses időszakjairól híres. De nem kell itt meteorológusnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, már érezhető a felmelegedés kis hazánkban /igen tisztában vagyok vele, hogy a globális felmelegedés egyik utóhatása a lehűlés, de az sem az egyik pillanatról a másikra fog bekövetkezni/.  Egyszóval melegedik országunk, s egyre több a napsütéses időszak. Ergo a napenergiának is egyre nagyon szerep juthat a házi energiatermelésekben.
- Üzemanyag cellás rendszerek:
Pontosan mit is jelent ez? Kémiai úton lebontott gáz és folyadék, végeredményként hidrogént állítva elő. Ezek a rendszerek még úgy sem terjedtek el, mint a fenti két megújuló energiaforrás. A félelem egyik fő oka a hidrogén tárolása. Mivel a hidrogén alkalmazásáról először mindenkinek az atombomba, vagy a Zeppelin léghajó tragédiája jut eszébe és már el is vetették az ötletet. Mára már kifejlődött az a biztonság technológia, amivel teljes biztonságban lehet tárolni a hidrogént. Ugyan költségesebbnek tűnik a beruházás, de a keletkező energia is sokkal nagyobb. Arról nem is beszélve, hogy a közvetlen elektromos energia mellet jelentős h energia is keletkezik, ami szintúgy felhasználható, vagy egyszerűen csak fűtünk vele. És itt nem lehet az a kifogás, nincs elég napsütés nem jó a száljárás, mivel létezik olyan konstrukció is, ami ugyanezen az eljárás alapján a vizet bontja hidrogénné. A technológia egyik nagy előnye, hogy a biomasszából keletkező metán gázt is fel lehet használni. Természetesen az plusz költség, de a megtérülési idő az energia többet miatt itt is rövidebb, és nem szabad elfelejteni, hogy nincsen villany és gázszámlánk, ami nem kevés összeg.
- Geotermikus energia:
Szintén egy hanyagolt terület, hazánkban pedig lenne rá mód, hogy régiónként használható legyen ez a technológia, mivel bővelkedünk hévízi forrásokban.  Bár e technológiát inkább fűtési célokkal használják, energiatermelésre is befogható, méghozzá elég jó hatásfokkal. S a legújabb kutatások már csekély hő különbséggel is működő prototípusokat készítettek, melyek jó hatásfokkal üzemeltek. Sajnos, mint minden új dolgot, ezt is drágán kínálják a nyerészkedő kereskedők és szolgáltatók, de ha valaki utána jár, akkor a költségeket jelentősen csökkentheti.
- Mágneses energia kicsatolás:
És elértünk a fekete bárányhoz az energiatermelésben. Ugyan e területen is találunk publikációkat, sőt sok nagyon jó cikk van a témában tervrajzokkal, pontos leírásokkal fűszerezve, amit az elektronikához egy kicsit is konyító személy meg tud alkotni. Röviden a technológiáról: mágnesek és elektromágnesek által gerjesztett, majd kicsatolt elektromos energia. Talán ez az egyik legolcsóbban kivitelezhető energiatermelés. Ugyan a legtöbb szerkezet beindításához külön energiaforrás kell, de egy kisebb szélgenerátor vagy éppen egy apróbb napelem is elég, utána már önfenntartóvá válik, s természetesen a termelt plusz energiát lecsapolhatjuk és tárolhatjuk. Nagyobb készülékeket előállítva itt is keletkezik hő mennyiség, de ez csak áldásos, ha azt nézzük, hogy felhasználható ez is.
Ugyan sok ellenzője van e technológiának, főleg a vaskalapos fizikusok és fosszilis energiahordozók támogatói. A fizikusok azért vannak a technológia ellen, mert egyes eljárások fittyet hánynak a ma ismert fizikai törvényszerűségekre. Itt hangsúlyoznám: MA ISMERT! Közel sem vagyunk mindent tudók és ezt a tudósaink rendre elfelejtik. Valahol megértem őket, egész életüket arra tették fel, hogy kidolgozott kis elméleteiket vagy éppen tovább fejlesztett elképzeléseiket ránk erőltessék, ami végül is nem baj, meg működik, csak azt nem veszik figyelembe, hogy egy adott helyzetben és körülmények között él kidolgozott elméletük. És azon túl is vannak olyan jelenségek, amit nem tudnak megmagyarázni. De akkor felejtsük el??? Úgy érzem nem kéne.

Remélem kis gondolatébresztőm adott tippeket a jövőbeli energiatermelési módszerek megváltoztatásában, akár apróbb helyi vagy nagy energiaigényű területek esetén. Mert legyünk zöldebbek s ne függjünk senki kénye kedvétől. Ha valakit komolyabban érdekel, a téma szívesen segítek, csak írjon nyugodtan Roswell címre.

szólj hozzá : free összeesküvés energia szabad paranormális energy u.f.o.

A bejegyzés trackback címe:

https://roswell.blog.hu/api/trackback/id/tr94867381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása